2011. október 18., kedd

Őszi kertek - 1

Ilyentájt a magára valamit is adó természet- és kertkedvelő gaijin már türelmetlenül várja a kóyót, vagyis a levelek színváltását, és tematizált weboldalakat bújva fontolgatja, mikor és hová érdemes majd kirándulni menni, hogy éppen telibe kapja a bombasztikus őszi színeket. Ebből kifolyólag ilyenkor kertekbe sem jár, majd novemberben, gondolja, és így a koraőszről általában megfeledkezik, az egyfajta vakfoltba esik és nyom nélkül elmúlik. Pedig ez rövidlátó és hibás gondolkodásra vall és mint ilyen, kerülendő. Én az idén, talán éppen ennek a sorozatnak köszönhetően, a szokásosnál jobban figyeltem és ezennel kijelentem, hogy bizony van élet a kóyó előtt (is) a tokyói kertekben. 
Kinmokusei
Gránátalma
Szeptemberben virít a hagi (bokorhere), az őszi napéjegyenlőség édességének névadója, aminek pillangó alakú, halvány, lila virágai szinte eltűnnek a levelek között, október elején pedig a kinmokusei (illatosfa) hoz aprócska, illatos, narancssárga virágfürtöket. A cserjék virágai kicsit szolídabbak ugyan, a különböző termések azonban annál harsányabb színeket vonultatnak fel - a murasaki shikibu (lilabogyó) hihetetlen színárnyalatú lila gömböcske, műanyag gyöngynek hamarabb hihető, mint élő bogyónak, a zakuro (gránátalma) felhasadt termésének belseje vérvörös, a kerek vagy ecsetfej alakú kaki (datolyaszilva) pedig élénk narancsszín. 

Krizantém-csoda
Ősszel kevesebb a virág, de a színvariációk kárpótolnak ezért; a kiku (krizantém) például fehér, sárga, rózsaszín, lila, rozsdavörös színekben virít. A krizantémot egyébként elősorban nem a kertekben érdemes keresni, hiszen október közepétől, formára idomitott példányok százait láthatunk a templomudvarokon kiállítva. Ez egyben az össznemzeti kerthobbi egyik csúcs-eseménye, akár a hollandok a tulipánt, a magyarok pedig mondjuk a muskátlit? a világ összes többi kertésze az orchideát, a japánok a császári jelképnek is betudható krizantémot turbózzák egészen addig, hogy már szegény édes anyukája sem ismerne rá. Szépnek ugyan szépek, de ezek a gyakran drótvázzal megtámogatott genetikai csodák számomra már kicsit távol esnek az általam kedvelt kert-ideáltól, jobban szeretem mondjuk a kosumosu-t (pillangóvirág) aminek kócosan dűlöngélő ágyásai még el tudják hitetni, hogy nem is egy harmincmilliós város közepén írom ezt a posztot. 
Pillangóvirág-mező

Azért ha majd eljő az ideje, irok a kóyóról is, ne tessék aggódni

----------------------------- 

A mai poszt szereplői, a megjelenés sorrendjében: 
hagi = bokorhere = Japanese bush clover = Lespedeza bicolor var japonica 
kinmokusei = illatosfa = Sweet osmanthus = Osmanthus fragrans 
murasaki shikibu = lilabogyó = Purple beautyberry = Callicarpa japonica 
kosumosu = pillangóvirág = Garden cosmos = Cosmos bipinnatus

Itt pedig lehet még több virágot, bogyót és főképp pedig temérdek génmódosított krizatémot nézegetni.

5 megjegyzés:

  1. Kinmokusei kisasszony apró kis virágocskái elbűvölőek. A gránátalmának nekiestem volna csak úgy á lá natúre kézzel-lábbal:)) Ami pedig kosumosut illeti, nos ez a fotó a romantikának olyan mérvű foka, hogy utólagos engedelmeddel el is lopom ezt a fotót. Lenyűgözően fantasztikus maga a fotó és a kicsiny virág is. Ultra pozitív hangulatot áraszt. Jól fog jönni háttérképnek:)

    VálaszTörlés
  2. Néz meg a többit is a Picasán, hátha ott is tetszik valami :)

    VálaszTörlés
  3. @Bence, Köszi, köszi:) Szoktam nézegetni a nyílt albumaitokat. Főleg a síelősek nyűgöznek le, mivel az tőlem igen messze áll. Idén, a környezet bíztatására, ha lesz az épp' aktuális tartózkodási helyem közelében hó, a sífutást fogom kipróbálni.
    @Judit, köszönöm, nagyon örülnék a nagyobb verziónak.

    VálaszTörlés
  4. @ Forgószél, feltettem a képet valós méretben a Picasa web-re.

    https://picasaweb.google.com/116702200322947829058/Pillangovirag?authkey=Gv1sRgCL_Tpezh8pvDKQ&gsessionid=BurKzOfApt43skAvFY1hBA

    VálaszTörlés