2018. február 16., péntek

Rámen rizzsel

A minap Jimbóchóban volt dolgom, ez a hely a könyv- sport- és hangszerboltjai mellett a rámenezőiről is híres, így nem volt nehéz eldöntenem, mit ebédeljek. Eléggé találomra bementem egy jól kinéző helyre, kitakatai rámenező, ez nem lehet rossz!, ahol már a korai idő ellenére már sokan voltak, és nyomtam egy shóyurament az automatánál*. 

Amikor odaadtam a jegyet a pultnál, megkérdezték, hogy a levest assari vagy kotteri kérem-e, ez annyit tesz, hogy soványan vagy zsírosan, én most az előbbit választottam, nem kell mindig pusztítani az ember epéjét. És akkor jött a meglepi, mert a rámen előtt kiraktak egy kis tál rizst, rajta egy fagyisgömbnyi ó-toroval, vagyis tonhal-hasaaljával. Ki volt ez persze írva az automatára, csak nem volt akkor érkezésem böngészgetni a feliratokat, már toporogtak néhányan mögöttem. Nomármost, az ó-torot én nagyon szeretem, de szerintem rámenhez rizst enni, az kábé olyan, mint krumplihoz kenyeret: nem tilos ugyan, de minek. Azért persze megettem, az ó-torot nem hagyja ott az ember, de továbbra is fenntartom: ráment leginkább magában, esetleg gyózával, ha nagyon muszáj.


De maradjunk a lényegnél: milyen volt a rámen? Kitakatai rámen lévén, lásd korábbi posztomat erről, a kompozició hagyományos, mondhatni minimalista: tészta, két szelet cháshu (disznóhús), és egy kevés menma (fermentált bambuszrügy). A lé tiszta, könnyű, talán kicsit már túlzottan is, lehet, hogy mégis a kotterit kellett volna kérni? a chashu vékony, nem rossz, elviseltem volna belőle egy kicsit többet is... A menma a szokásosnál vékonyabbra volt szeletelve, ez kifejezetten jó volt, nem szeretem, ha nagy darab, szívós bambuszdarabokat kell rágcsálni. 


De a legjobb egyértelműen a men, a tészta volt: vastag, gazdag izű, "al dente" keménységű, tökéletes, 10-es men! Még a tészta "göndörségét" is lehetett érzni, becsszó más íze van, mint az egyenes szálú tésztának! Hiába, a kitakatai hagyomány... 


Men: 10 - ez igazán hibátlan volt
Leves: 6 
Chashú and the rest: 7
Összpontszám: 23 (a max. 30-ból)

Még több rámen-poszt itt: rámen 

--------------------------------- 

* a rendes (értsd: nem luxus) rámenezőkben ilyen automatában kell venni egy jegyet, és odaadni a pultnál. Így nem kell egy külön ember a pénz kezelésére és a pultosok a kajakészítésre tudnak koncentrálni

Kitakata Shokudo /きたかた食堂 神保町店
〒101-0051 Tōkyō-to, Chiyoda-ku, Kanda Jinbōchō, 1 Chome−6

3 megjegyzés:

 1. Szerintem kuriózumnak nem rossz! Bár rámen az nekem is inkább a tészta!

  VálaszTörlés
 2. Végigolvastam az egész blogot, amit csak most fedeztem fel, köszönöm az egészet, minden munkát, ami benne van, sokat tanultam belőle, amiket imádok is, például a yappari-t és a yossh!-t soha nem felejtem el, de a régimódi nyilvános fürdők Krúdy Gyulára emlékeztető leírását sem.

  De választ kaptam arra a rejtélyre is, miért van az utcákon olyan sok "traffic cone" (nem tudom, mi a magyar szó rá, szóval azok a kúp alakú forgalmi akadályok - mindenhol ezeket látom, amikor a Google Street View-val Tokióban sétálgatok virtuálisan. Tehát az azért van, mert utálják a parkoló bicikliket, és így akarják őket távoltartani?!

  Még azért maradt rejtély, amire nem kaptam választ, például az a sok villany- és egyéb vezeték, az miért fut mindenhol szem előtt, miért nem vezetik be a földbe meg a házakba? Talán a földrengések miatt, mert beépítve jobban szakadnának? nem tudok rájönni. Mondjuk a japános látványhoz hozzátartozik a sok szabad ég alatti vezeték, úgyhogy lehet, hogy inkább ne tűnjön el.

  Meg az is rejtély, hogy sok emeletes lakóháznak miért van jellegzetesen kívül épült lépcsőháza, a szabad ég alatt? Ilyet is sokat látok, ahogy a Street View-ban mászkálok. Az csak egy tartalék lépcső arra az esetre, ha elromlik a lift? Oké, de miért outdoor építik, miért nem belül, zárt térben?

  Imádom ezt a várost, remélem, egyszer igaziból is eljutok, nemcsak virtuálisan a monitoromon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Hera, örülök, hogy tetszik a blog (és bocsánat, hogy mostanában ritkábban frissül...). Néhány gyors válasz:
   - traffic cone: ezt sok mindenre használják, de valóban, a biciklik elriasztása gyakori cél
   - villanyvezetékek: ezen már én is gondolkodtam, valahogy eszükbe sem jut, "nem látják" hogy ronda. Azért néha-néha sikerül eltüntetni (egy-két kyotoi utca, pl.) de ezt ük valami megengedhetetlen luxusnak tartják, azt hiszem.
   - Lépcsőházak: igen, az egy előirás, hogy kell egy lépcsó ha nem megy a lift (egyébként itthon is). Hogy miért van szabadon? mert igy olcsóbb. A japán azért egy praktikus nép.
   Remélem sikerül eljutnod ide valamikor...!

   Törlés