2015. június 28., vasárnap

A világ legélhetőbb városa?

Azt írta az újság, hogy Tokyó a világ legjobb helye, "the world's most livable city"*. Igazából több ilyen lista is van, a Wiki konkrétan hármat is felsorol, és a jó helyzéseket többnyire Bécs, Melbourne, Zürich és néhány másik svájci, kanadai, skandináv illetve ausztrál város viszi el, mit keres közöttük Tokyó? Mint egyetlen ázsiai nagyváros, Tokyó egyértelműen kakukktojás, és mivel csak a Monocle listáján van az első 10-ben, az olvasóban könnyen felmerülhet, hogy pusztán arról van szó, hogy magazin hírhedten sznob és japán-mániás főszerkesztője úgy vélte, hogy a Shibuya - Omotesando - Roppongi háromszög piedesztálra emelése, mert abban biztos vagyok, hogy "Tokyó" alatt ők ezt értik, több újságot ad el, mint egy újabb unalmas svájci város elsősége. Mindazonáltal, ha már igy alakult, érdemes összeszedni a PRO-kat és a CON-okat, ahogy azt manapság szokás mondani.

The PROs, avagy miért is JÓ Tokyóban lakni?


 • Mert mindig történik valami: egy ekkora városban nehéz unatkozni, Tokyóban pedig közel lehetetlen és a bőség zavarával kell küzdeni, ha programot akar magának az ember, igaz, ez sem mindig könnyű feladat...
 • Mert isteni a kaja: hacsak valakinek nincs betonból a nyelve, gyorsan észreveszi, hogy Tokyóban eszement jókat lehet enni, és itt nem csak a japán kajára gondolok. Szerény véleményem szerint ebben a kategóriában verhetetlen, és nem is olyan drága...
 • Mert itt dolgozni jó: közhely, de az életünk legnagyobb részét a munkahelyünkön töltjük el, tehát nagyon nem mindegy, hogy ott hogyan érezzük magunkat. Tokyóban dolgozni JÓ, elsősorban azért, mert itt nem kell elmagyarázni, hogy nem amiatt dolgozunk, hogy ne toljon le a főnök, hanem mert bizonyos dolgokat meg akarunk tenni, és emiatt addig nem nyugszunk, amíg azok meg nem történnek, úgy, ahogy ezt elterveztük.
 • Mert jól lehet keresni: ne álszenteskedjünk, ez is fontos! igaz, a yen zuhanása meglehetősen megtépázta megtakarításaink vásárlóerejét, de még azért így sem rossz és cserébe jobban megy a gazdaság.
 • Mert jó a közbiztonság: aki ismer, tudja, hogy nem vagyok különösebben biztonság-paranoiás, az új lakásban első dolgom volt kikapcsolni a riasztót, de azért azt tényleg birom, hogy soha, semmilyen körülmények között nem kell aggódódni emiatt. Na jó, majdnem.
 • Mert szép: amilyen ronda Tokyó egy nagylátószögű objektívven át nézve, annyira szép, ha ezt lecseréljük egy telére. Értem ezalatt, hogy ha képesek vagyunk ignorálni a kontextust, ami erős akaratot és folyamatos traininget igényel, akkor nagyon sok szépséget találhatunk ebben a városban.
 • Mert pezseg a kultúra: akinek van valamelyest affinitása a hagyományos japán kultúrához, annak ezt nem kell magyarázni, mert nyilvánvaló. De nem csak erre gondolok; például Tokyó, New York és London mellett, kihagyhatatlan állomása minden nagy képzőművészeti kiállitásnak, vagyis ide mindent, de tényleg mindent! elhoznak. Az persze más kérdés, hogy beférünk-e, de erről majd a CON-okban...
 • Mert Ázsiában van: Kelet-Ázsia csodálatos egy hely, töménytelen történelem, kultura és gyönyörű táj van innen alig néhány órányi repülőútra, helyek, ahová aligha juthatnék el, ha nem ezen a környéken laknánk.
 • Mert egyszerű az élet: lehet, hogy meglepő, de Tokyóban minden nyelvi nehézség, ó azok a kanjis nyomtatványok! ellenére sokkal egyszerűbb elintézni egy hivatalos ügyet, mint Magyarországon, ahol a nyelvet állitólagosan anyanyelvi szinten ismerem. Az adóbevallást is megcsináljuk magunk, egy este alatt, odahaza még nem mertem ilyen vakmerő vállalkozásba fogni.

The CONs, avagy miért NEM JÓ Tokyóban lakni?


 • Mert messze vannak a barátok, a család: hát ez bizony igy van, persze Új-Zéland még messzebb lenne, és itt a Skype is, és emiatt, ha már egyszer nem lakom otthon, szinte mindegy, hogy Londonban vagy Tokyóban vagyok. És hát, barátok már itt is vannak...
 • Mert ronda: az antitézise a mikro-szépségnek a makró-rondaság; persze lehet azt mondani, hogy izgalmas (az), meg, hogy futurisztikus (az) vagy hogy falusias (az), de az nem anullálja azt a tényt, hogy a város döntő része bizony elég csúnya.
 • Mert sokan vannak: ahogy ezt már megénekeltem, ez itt a legnagyobb, mondhatni az Ősbaj, és ebből vezethető le az undok dolgok, tömött metrók, szűkös lakások, ésatöbbi. De hát ez meg olyan, hogy ha ezt nem bírja valaki, ne jöjjön ide, úgy tűnik, mi bírjuk. És egyébként ebből a rosszból azért származik egy rakás jó is, pl. erős gazdaság, jó kaja, satöbbi, hiszen több ember több okosságot talál ki...
 • Mert nem Európában van: Európa egy jó kis kontinens, bár sokan küzdenek rajta, hogy ne így legyen, és hiányzik is rendesen; jó lenne túrázni a Dolomitokban, ejtőzni vidéki angol kocsmákban, csavarogni Párizsban, csak, hogy néhány példát mondjak. Ezt mind elég nehéz Tokyóból megtenni... Az persze igaz, hogy ha másutt laknék, jó eséllyel az lenne az egyik CON, hogy "nem Japánban van".
 • Mert nem lehet szinházba járni: hogy miért nem, annak sok oka van, például, hogy gyakorlatilag nincsenek szinházak, figyelem: kabuki-noh-bunraku most nem számit! Igaz, persze, hogy ilyen téren el mi vagyunk kényeztetve; Budapest kevés várossal szemben jönne le vesztesként... Régebben egyébként a komolyzenét is idesoroltam, de azóta rájöttem, ez csak pénzkérdés.
 • Mert messze a természet: persze, mit is vár az ember egy 30+ milliós városban? Az igazság az, hogy ahhoz képest nem is olyan nehéz kikerülni a zöldbe, kiváló egynapos túrákat lehet tenni. De azért ez nem ugyanaz, mint otthon, ahol 10 perc alatt az erdőben vagyok.
 • Mert jöhet a Nagy Földrengés: ez nem tréfadolog, tényleg jöhet, és akkor nagyon nem lesz jó itt lenni, de remélem, hogy ezt nem élem itt meg. De úgy vagyok ezzel, hogy bár ez egy valós kockázat, azért mégis csak egy a sok közül, és ha jobban belegondolunk, nem is a legnagyobb.
 • (nem, a fukushimai sugárzás nincs a CON-ok között)
...és akkor a konklúzió? Van-e kúlabb lakhely Tokyónál a Föld kerekén a Tokyó Reloaded szerint?

Be kell vallanom, hogy nem érzem igazán kvalifikáltnak magamat ennek az eldöntésére, mert ugyan elég sokat utazgattam már a világban, de Budapesten és Tokyón kívül eddig huzamosabb időt csak Zalaegerszegen töltöttem, ott is csak a Magyar Néphadsereg jóvoltából. Maradjunk így hát annál az óvatoskodó megfogalmazásnál, hogy Tokyó egy kellemes, élhető hely, abban biztos vagyok, hogy sokkal élhetőbb, mint bármi más Ázsiában, de azért egy San Francisco - Stockholm - Sydney - Auckland - Torino viszonylatban már elbizonytalanodnék, ki kellene előbb próbálni... De az, hogy egyáltalán felmerült, már nagy dolog, mutatja, mennyit fordult a világ azóta, hogy a hetvenes években még a Nők Lapja "Hetedhét országból" c. rovatában szörnyűlködtünk a Tokyó forgalmasabb pontjaira kihelyezett oxigénautomatákon és a fehér kesztyűs betolóembereken, és ez azért nem volt puszta kommunista propaganda.

----------------------------------------

* Ez csak egy recenzió, mivel a Monocle magazin, a "vedd meg, csórókám!" elvet követve, nem teszi közzé az anyagait a weben, hát azért sem veszem meg!

4 megjegyzés:

 1. Olvasvan ezt a bejegyzest, Szoulra is nagyreszt igazak ezek a dolgok :) :) . Mondjuk na "miert nem jo idekinn elni" resz utolso ket pontja nem annyira igaz, mivel Szoulhoz kozel is tobb hegy van, aztan "overnight" buszozassal szinte barhova el lehet jutni :) :). Foldrenges mondjuk nincs. Tokiorol az az elso benyomas, hogy tetszett (Fuji miatt mentem Japanba tavaly nyaron), es remelem, meg majd el fogok jutni Japanba :) :)

  VálaszTörlés
 2. Igen, azok a Seoul-i hegyek jól néznek ki...! De az "overnight" buszozás nem ér, ugy Japánban is el lehet menni mindenhová :)

  VálaszTörlés
 3. En is csak neztem, amikor meglattam a listat (tovabba - Fukuoka #12...?). Tokyorol (nehany par napos latogatas utan, de tobb eves japan tapasztalattal), nekem (is) sok fele jelzo eszembe jut, de a legelhetobb biztos nem. Penzzel persze mindig lehet az elhetosegen dramai mertekben javitani, de akkor meg inkabb New York, vagy valami jobb klimaju hely (San Diego?). Amit egyebkent, kihagytal a con-bol. Sok jobb hely van a vilagon, ahol jobb az idojaras. Tokyo-ban es Japan nagy reszen bena a tel (mondjuk az sok helyen az), bena a tavasz nagy resze, a nyar pedig borzalom. A tobbi amit irtal all, mint mindig.

  VálaszTörlés
 4. Jó honlapcímbora! De a content menőbb. Csajozós hely? Mármint pörgöseknek tűnnek a helyi lányok - esetleg van draftban erről szóló bejegyzés, vagy link?

  VálaszTörlés