2013. október 6., vasárnap

Tokyo fauna - Tombó

Mindig is rajongtam a szitakötőkért, csodálatos kreatúrák! páratlan aviátorok, mondjon még valaki egy állatot, amelyik hátrafelé is tud repülni! tökéletes harcosok, csodaszépek és bónuszként ahelyett, hogy minket csípdesnének, nyírják a szúnyogokat.


A több mint 5000 fajtából Japánban 200 fordul elő, ezzel Japán afféle mérsékeltövi szitakötő- nagyhatalomnak számít, és ennek megfelelően a szitakötőknek, japánul tombó, komoly kultuszuk van; a bátorság, erő, győzelem szimbólumai. A tombó gyakori motívuma a nyári használatra szánt eszközöknek, mi is épp a minap vettünk egy szitakötős víztartó edényt az ócskapiacon. A tombó nem kifejezetten tokyói állat, bár a nagyobb kertekben, ahol mindig van egy tó, jócskán látni belőlük. De igazából vidéken, a rizsföldek és mocsarak felett vannak elemükben. Egészen magasra is feljutnak, nemrég egy túrámon 3000 méter közelében is láttam belőlük.

Kevesen tudják, hogy a szitakötők jól szervezett társadalmakban élnek, magas intelligenciával és a mienkénél fejlettebb technológiával rendelkeznek. Erre akkor döbbentem rá, amikor az idén nyáron volt, Hokkaidón, egy mocsaras területen átvezető ösvényen minden bizonnyal megsértettük egy szitakötő-birodalom szuverenitását. Így zajlott le a kis híján végzetes kimenetelű konfliktus:

Megálltunk pihenni egy napos kis pihenőnél. Egy szitakötő került elő, mondhatnánk materializálódott, a semmiből és lebegve megállt, pontosan velünk szemben, nagyjából egy méter magasan, és jelentett.

- Itt Tombó MZ/X, Tombó MZ/X, vétel!
- Itt Központ, Tombó MZ/X, jelentsen, vétel.
- Két röpképtelen Lépegető hatolt be a Védett Területre! Hatalmas példányok, tarka rongyokba burkolódzva. Gyanúsan viselkednek, éppen az Átjáró előtt álltak meg. További utasításokat várok, vétel.
- Repüljön egy felderítő négyszöget és jelentsen újra! Vétel.
Miközben mi ittunk pár korty vizet a kulacsból, a szitakötő egy képzeletbeli négyszög három oldala mentén, sarkos fordulatokkal körberepült minket, majd vissza és lebegve megállt, ugyanazokon a geokoordinátákon, és jelentett.
- Itt Tombó MZ/X, Tombó MZ/X, vétel!
- Tombó MZ/X, jelentést kérek, vétel.
- Lépegetők üzemanyagot vesznek magukhoz. Valamire készülnek, vétel.
Lassan előveszem a kamerám. Tombókám, maradj már nyugton egy percig, hogy lefényképezhesselek! Utána békén hagylak, igérem. 
- Most az egyik Lépegető egy nagy fekete tárgyat vett elő. Fegyvernek látszik, vétel.
- MZ/X, helyezze csapásmérő eszközeit harckészültségbe, vétel!
- Értettem, vétel.
Rövid szünet, farkasszemet néztünk, végre nem izgett-mozgott, így rá tudtam fókuszálni a kamerával, kattingatni kezdtem.
- Központ, a nagyobbik Lépegető rámszegezte fegyverét, kérek engedélyt a célpont megsemmisésére! Vétel.
- Tűzparancs megtagadva. MZ/X, őrizze meg higgadtságát! Vétel.
- Erősítést kérek! Vétel.
- Nem tudok erősítést küldeni, minden járőrünk foglalt. Folytassa a megfigyelést és jelentsen! Vétel.
Megpróbáltam nagyon óvatosan közelíteni a lebegő szitakötőhöz, hátha le tudom venni közelebbről is.
- Központ, a Lépegető közeledik az Átjáró felé! Kérek engedélyt a betolakodó megsemmisítésére, vétel!
- Engedély megtagadva. Tartson ki az őrhelyen! Repülje körbe a célpontot, próbálja meg elrettenteni. Csak akkor tüzelhet, ha a Lépegető eléri az Átjárót. Megértette? Vétel.
- Értettem. Vétel.
A szitakötő érezhetően idegesen többször körberepült minket, mindig szabályos négyszög alakban, közben újra és újra vissztérve a kiindulási pontra. Én szememen a keresővel, óvatosan közeledtem hozzá, és közben képeket készítettem róla.
- Központ, már kevesebb, 12 testhosszra van tőlem! Vétel!
- Tombó, tartson ki! Ne mozduljon az őrhelyéről! Ha a Lépegető 10 testhossznál közelebb kerül, tüzet nyithat, vétel!
Végül sikerült alig egy méternyi távolságra férkőznöm a lebegő szitakötőhöz, nyomtam pár képet a fenyegetően lebegő tombóról és befejeztem a fotózást. Összeszedelődzködtünk és lassan továbbindultunk az ösvényen.

- Központ, úgy tünik, hogy a Lépegetők távolodnak az Átjárótól! Vétel.
- Tombó MZ/X, az elrettentés sikeres volt! Kövesse továbbra is figyelemmel őket! Riassza a többi őrszemet is! Vétel.
- Értettem. Vétel.
Nézd, még mindig jön utánunk! mondja Judit pár perc után. És valóban. Vagy ez már Tombó MZ/Y volt?

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Hogy ilyen okosak, pontos térérzékelők, azt nem is tudtam.

    VálaszTörlés
  2. Például a kolibri.

    VálaszTörlés
  3. Szép munka volt a távközlési csatornájuk feltörése! Szerencsére magyarul beszéltek :)

    VálaszTörlés