2013. április 9., kedd

Vannak-e Tokyóban romkocsmák?

Nincsenek, szól a rövid válasz, ami konform azzal a nézettel, miszerint ha egy cikk vagy poszt címében kérdés van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az arra adandó válasz negatív.

Nincsenek, elsősorban is azért, mert nemigen vannak romok, használaton kívüli házak, tudniillik ha Tokyóban egy épületet nem használnak, akkor azt többnyire rekordsebességgel lebontják, hogy helyette egy szebbet-jobbat, és fõképp nagyobbat, húzzanak fel, vagy legalábbis lebetonozzák a placcot és parkolóórákat tesznek le, hogy addig is legyen miből fizetni a telekadót. Az a néhány, amelyik valami érthetetlen okból rom állapotban marad meg, talán már a bontásra sincs elég pénze a tulajnak? le van takarva egy acélhálóval, mint például ez a ház, hogy meg véletlenül se jusson valakinek az eszébe mondjuk romkocsmát nyitni benne. De ahogy a vicc is mondja, ha nincs is, de igény azért lenne rá, vegyük hát szemügyre, hogy van-e valami helyette? és mivel ez már nem a cím, ezért erre a kérdésre a válasz már lehet IGEN.

Ismerkedjünk hát meg Tokyó romkocsma-pótlékával, az ürestelek-kocsmával! Ilyenek akkor keletkeznek, amikor a fenti folyamat eredményeképpen létrejött parkoló tulajdonosa nem elégedett a bevétellel, de hát melyik telektulajdonos az? és összeakad egy magát producernek vagy developernek nevező hippivel, aki miután lukat beszélt az idősödő tulaj hasába arról, hogy manapság mi a menő, odacsődíti a haverjait, akik leraknak pár konténert és sátrat, majd pedig nekiállnak sört főzni, salátát termelni, húst sütni vagy éppen díszműáruboltot nyitnak.

Egy ilyen nőtt például Omotesandón, igen, a méregdrága dizájner butikok tőszomszédságában, meg nem mondanám mikor, egyszer csak ott volt, és azóta esténként a rozsdás hullámlemezből készült bódék, lakókocsik és zöldségágyások között botorkálva, szolídan részeg fiatalok társaságában lehet mérsékelt árfekvésű, de kiváló leveseket, hamburgereket, vagy éppen faszénen sült disznófejhúst kapni. Értelemszerűen biosör meg egyéb alkoholos jóság is van, az egész olyan nagyon nem rendezett és nagyon nem Japán, de ennyi év után ez már rendjén is van így, nagyon.

Csak a KÖJÁL ki ne jöjjön, és véget ne vessen idő előtt a partinak...

A főbejárat
Az ezüst lakókocsi most még zárva van
Mögöttünk Omotesandó
Itt nől a saláta
Az esti fíling

2 megjegyzés:

  1. És ne hagyjuk ki azt a fantasztikus ramenes helyet sem, amit csak bodegának hívunk, és Te mutattál nekünk! (sajna a nevét nem tudom, de ez az a hely, ahol talán 1945 óta nem fogyott ki a szósz a tálból :)

    VálaszTörlés
  2. erre gondolsz?
    http://tokyoreloaded.blogspot.jp/2009/09/kaotan-ramen.html
    ez egy kicsit más kategória, de látványilag kétségkívül nem esik túl messze a romkocsmák esztétikájától. És jó a rámen, tagadhatatlan.

    VálaszTörlés