2013. március 22., péntek

Csatornafedelek

Hol vannak már azok a boldog, békebeli nyolcvanas évek, amikor a gazdasági buborék még szép gömbölyű volt, 4%-kal nőtt az éves GDP és a Ginzán patakokban folyt a Château Latour. Az önkormányzati képviselők akkoriban mindegyre csak azon törték a fejüket, mire  lehetne elkölteni az éves büdzsét és üres múzeumokat, kis falvakat összekötő főutakat és a semmibe vezető hidakat álmodtak meg.


Ennek a mítikus korszaknak egyik, ritkán emlegetett öröksége a csatornafedél-design. Az utcákat járva érdemes a lábunk elé nézni, nehogy elszalasszunk egy művészi tervezésű aknafedelet. Tókyóban leggyakrabban virágmintát lehet látni, elsősorban sakurát, de akad azért írisz, szilva és lilaakác is.


A tengerparti településeket inkább halak és tajtékzó hullámok jellemzik (ne felejtsük el, hogy jó negyedévszazaddal a 3/11 tsunami előtti időszakól van szó), de a jellegzetes flóra és fauna mellett léteznek a városképet, vagy a helyi fesztivált megörökítő ábrázolások is.


Külön kategóriát alkotnak a tűzoltócsap-fedelek. Ezek bátor, barátságos és jól táplált tűzoltókat ábrázolnak, de az egyik kisváros, miért, miért nem, egy földönkívüli lény szolgálatait veszi igénybe — pedig ezt meg valószínűleg a MIB postai dolgozói előtt találták ki.

5 megjegyzés:

  1. de más országok csatornafedeleit is gyűjtik. van budapestről is. http://pinterest.com/pin/500603314799401322/

    VálaszTörlés
  2. Idéztünk titeket, köszi a témát. Kicsit utánajárva, találtam egy Flickr csoportot, amiben 17 ezer fotó van csatornafedelekről a világ minden részéről:

    http://playball.baseball.hu/2013/03/22/japan-csatornafedelek/

    VálaszTörlés
  3. Virág- és növényi mintás fedeleket 3x3-as mátrixba rendeztél: virágrendezés.
    A japán pecsét-kultúrára is emlékeztetnek.

    VálaszTörlés
  4. XD Ez jó! Voltunk kint tavaly nyáron, és pont a csatornafedelek voltak a kedvenceim. :) Szinte azokat vadásztam, már azon röhögtek az utazó társaim. XD - volt, hogy pont a zebra kellős közepén voltak, de persze ott is megálltam, és lefotóztam. Eléggé néztek a japánok, hogy mi bajom van. :) -

    VálaszTörlés
  5. az utolsó képcsoportból a bal alsó megvan nekem is, juhuuu :D
    annyira elfelejtettem amúgy nézni őket... :(

    VálaszTörlés