2014. október 5., vasárnap

Pörgekalap vs. kötöttsapka

Élünk Tokyóban, pergetjük napjainkat, és nem is sejtjük, milyen öldöklő küzdelem zajlik körülöttünk... Öt éve Shibuyában taroltak a pörgekalapok, alig volt valaki, aki vette volna a bátorságot, hogy egy ilyen tárgy fejre való illesztése nélkül kimerészkedett volna az utcára, legalábbis a köznevetség kockáztatása nélkül. De öt év nagy idő, és azóta bőven volt ideje Shibuya népének elgodolkozni arról, hogy vajon nincs-e ennél még alkalmatlanabb ruhadarab a nyári melegben?

Volt.

Ma már szinte megállithatatlannak tűnik a hipszter-look, és ezzel együtt a kötött sapkák előretörése, és itt vegyük figyelembe, hogy egy olyan ruhadarab felemelkedéséről beszélünk, amit a véget nem érő szibériai éjszakák jeges fagyára lett optimalizálva, nem pedig a szeptemberi, szubtropikus Tokyóra. 

De hát ez nem szempont, így mára a kötött sapka lett a kötelező. Ime, néhány specimen:


A kalaposok, bár még tartják magukat, menthetetlenül uncool arcok:


És persze, mint mindig, most is vannak kivülállók, akik látszólag fittyet hánynak a divatnak. Nekem különösen a Jedi-sapkás asszonyság tetszik...


2014. október 4., szombat

Majd benövi

Frank Lloyd Wright közhellyé idézett mondása szerint azért nehezebb az építészeknek, mint az orvosoknak, mert ha a beteg meghal, el lehet temetni, ellenben az építész legfeljebb azt tanácsolhatja a kliensének, hogy ültessen futónövényeket*.

Valami ilyesmi történt most ezzel az épülettel; eredetileg egy csúnyácska sarokház volt, de most egy kis könyvesbolt költözött oda. Az építésznek láthatólag nem sok büdzsét adtak: a bejáratot átalakíthatta, de másra már nem nagyon futotta. Így aztán rátett egy farácsozatot kívülről és az épület bütüje melletti kis kertben, na jó, nevezzük inkább ketrecnek, elültetett néhány tő futónövényt, amelyek már kötelességtudóan kapaszkodnak felfelé.

A bejárati oldal, balra a "kert"
A hátsó homlokzat
Már teker felfelé!
Hát majd megnézzük pár év év múlva, bár most sem néz ki rosszul! hogy mi lett a dologból, én mindenesetre drukkolok!

---------------------------

* Eredetiben: "A doctor can bury his mistakes but an architect can only advise his clients to plant vines. "